Картата от Мадаба – църква Свети Георги

Мадаба е град с дълга история, с започваща още в периода на неолита. През периода от II до IV век той е бил под управлението на Византийската и Римската империи. Градът се отличава с най-голямата християнска общност в Йордания, а символична за Мадаба е гръцката православна църква “Свети Георги”. Тя е известна още като “картата на Мадаба” заради мозаечната карта върху пода на храма.

Създадена от византийски творци през 6 век тя представлява най-древната карта на Близкия изток и Светите земи. В центъра на картата има схематично изображение на Йерусалим, с изображения на Храма Господен и крепостни стени с многочислени градски порти. Изобразеният регион се простира от Ливан на север до делтата на Нил на юг и от Средиземно море на запад до Арабската пустиня.
Картата е открита при строежа на новата гръцка православна църква (през 1844 г.) на мястото на по-древна разрушена през 748 от силно земетресение. Характерно за Мадавската карта е, че не е ориентирана север-юг като съвременните карти, а сочи на изток към олтара така, че посоките върху нея да съвпадат с реалното разположение на обектите. В оригинал тя е била с размери 21 на 7 m е съдържала над 2 млн. малки квадратни цветни камъчета, но сегашните ѝ размери са 16 на 5 m.
На картата са изобразени обектите и пътят (с дължина около 450 км), който е трябвало да изминат истинските пилигрими за да станат хаджии:

  1. Jerusalem (Ерусалим)
  2. Bethlehem (Витлеем)
  3. Dead sea (Мъртво море)
  4. Jordan river (Река Йордан)
  5. Jericho (Ерихон)
  6. Jacob’s well (Изворът на Яков)
  7. Mediterranean sea (Средиземно море)
  8. Mount Sinai (Планината Синай)
  9. Nile delta (Делтата на Нил)
  10. Karak (Kyriakorolis) (Карак)
  11. St. Lot’s monastery (Манастир Свети Лот)
  12. Hebron (Хеврон)

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top