Работилница за мозайки – The Tree of Life

Центърът за ръчно изработени мозайки The Tree of Life (Дървото на живота)* в Мадаба има за основна цел да запази древната византийска традиции в изработката на мозайки.

Това е място, където хора с увреждания учат и развиват изкуството на създаването на мозайки. След преминаване на курса за обучение, който може да продължи няколко години, учениците преминават през строг изпит и само издържалите го могат да останат на постоянна работа в центъра.

Центъра е спонсориран от кралицата на Йордания, която покрива разходите за доставка на материалите и изпращане на произведения по света. Към него има обособен магазин, от където всеки желаещ, може да закупи произведение изработено в центъра (от дребен сувенир до маси и кресла), като по този начин си осигури спомен и подпомогне съществуването на центъра.

Много различни организации включват този център в своите обиколки, за да насърчат подкрепа за местните творци.

* Символиката на дървото на живота е кръговрата в природата. Растенията растат, за да може с тях да се хранят тревопасните животните, хищниците се хранят с тях, а когато умрат се превръщат в тор за да могат растенията да продължат да растат и развиват…

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top