Кукленски манастир “Св. Св. Козма и Дамян”

Манастирът „Св. св. Козма и Дамян“ е основан през Второто българско царство като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. Той е наречен на светите братя заради техните лечителски способности. Манастирът е посещаван от болни хора, особено от душевноболни, вярва се, че пренощуването там може да доведе до изцеление. В миналото душевноболни хора са били оковавани с чифт окови към пода в притвора на едната от две църкви в комплекса, за да се излекуват. Сега вярването е, че допирането до оковите може да доведе до изцеление.

През 17 век манастирът служел за книжовен център, а от финансова гледна точка е бил подкрепян най-вече от еснафа на пловдивските абаджии. Манастирът е бил защитаван от набезите на разбойници и е служил за място, към което са стичали болни хора в трудни времена.

Днес манастирът е действащ и отворен за посетители. Той разполага с две църкви, стопански и жилищни постройки и аязмо. Църквата „Св. св. Козма и Дамян“ е кръстовидна безкуполна постройка с уникални стенописи. Манастирът е бил опожаряван няколко пъти по време на принудителното помохамеданчване на българското население, но неговите стенописи са оцелели. В края на 18-ти, началото на 19-ти век манастирът е бил обитаван от гръцки монаси, които са замазали неговите оригинални стенописи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top