Изоставеното летовище и ски писта Бяла черква

Бяла черква е един от най-старите курорти в България. Името му произлиза от манастира “Св. Св. Петър и Павел”. Първите летни къщи там са били построени от видни пловдивчани още през 19-ти век. Една от първите вили (която, за съжаление, не е оцеляла след пожар), беше на Иван Андонов – съратник на Захари Стоянов.

През годините между двете световни войни, Бяла черква бележи сериозен възход. През 1938 година той е описан като един от най-уредените курорти в страната, където посетителите могат да се насладят на спокойствието и красивата природа.

След края на втората световна война историята на курорта продължава, макар и по друг начин. Много от летните къщи са били отнети от собствениците им, но за сметка на това, заради изградената военна база, пътят към курорта е асфалтиран.

Ски център “Бяла черква” разполагал с писта с дължина 1100 м и денивелация 180 м, подходяща за напреднали и средно добри скиори, както и за аматьори. Тя се е обслужвала от един ратрак и ски влек тип “котва” с капацитет 250 скиори на час. През 2003 година край пистата е построена чайна – неголяма дървена постройка с тераса, маси и дървени пейки.

Днес Бяла черква е изоставено място. От няколко години обаче ски центъра не се поддържа и в момента пистата дори се е самозалесила, а ски-влекът отдавна е ръждясал.. Единствената видимо поддържана къща е на пловдивската Адвокатска колегия. Природата не се е променила много, но курортът е различен. Вече няма магазини и кръчми, а голяма част от летните къщи са изоставени и рухнали…

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Димитров каза:

    Продава ли се -Кой е собственик?

    • admin каза:

      Здравейте,
      Благодарим Ви за запитването, но това е сайт за пътешественици, а не за недвижими имоти. Споделяната от нас информация е насочена към пътешественици, които търсят информация за пътувания и интересни места, които могат да посетят/заснемат.
      Съжаляваме, но не можем да отговорим на Вашия въпрос относно собственика на имот и евентуалната му продажба, тъй като това не е нашата насоченост.
      Ако имате други въпроси свързани с пътешествията, моля, не се колебайте да ги зададете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top