Крепостта San Carlos de la Cabaña, Хавана

Крепостта от 18-ти век, Сан Карлос де ла Кабаня (La Cabaña), е разположена на входа на залива на Хавана, която заедно с крепостта La Punta и Castillo de la Real Fuerza de La Habana защитават града срещу всякакви вражески или пиратски атаки. Разположено е на хълм на 200 м надморска височина до замъка Моро.

С размерите си – 700 m дължина и 240 m ширина, La Cabaña е най-голямата военна сграда, построена от Испания в Америка. Тя има формата на многоъгълник и е пример за усъвършенстването на отбранителните съоръжения през 18 век, породено от развитието на артилерията.
Причината за построяването на крепостта точно на това място (1763 – 1764г.) е превземането от Англичаните (при нахлуването им в Хавана) на считания за непревземаем замък Моро, благодарение на заетата за своята артилерия висока стрелкова позиция на хълма над него.
Всяка вечер в 21 ч. като символичен ритуал в знак на почит към миналото от крепостта се възпроизвежда единичен топовен изстрел. Войниците участващи в церемонията са облечени в униформи от 18-ти век. Тази възстановена традиция възниква в колониалните времена, когато топовен изстрел е бил даван в 21:00 часа и в 4:30 сутринта от флагмана в пристанището, за да докладва за отварянето и затварянето на портите на стената, която заобикаляла Хавана, както и инсталирането и премахването на веригата (между замъците Ла Пунта и Ел Моро), която е преграждала входа на пристанището

P.S. Тук се срещнах с една доста позабравена от времето на социализма практика в България: две различни цени за вход в туристически обект – една за местни и една за чужденци 🙂

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top