Имението на Хемингуей в Хавана – Finca Vigia

Вила „Ла Финка Вихия“ (Finca Vigia) е къща музей, в която в продължение на 20 години е живял Американския писател Ърнест Хемингуей.

Къщата е построена през 1886 г. от каталунския архитект Miguel Pascual y Baguer на хълм на около 13 км югоизточно от Хавана върху земята, която е била заета от казарма и пост за наблюдение на испанската армия. От тук идва и името на имението: Vigía. По времето когато къщата е била обитавана от Хемингуей, от задната веранда и съседната кула е имало отлична гледка към центъра на Хавана.
Хемингуей живее в къщата от средата на 1939 г. до 1960 г., като първо я наема, а след това я купува през декември 1940 г. с хонорара за романа си “За кого бие камбаната” в размер на 12 500$. Тук също е написано и произведението “Старецът и морето”, като за прототип на главния си герой Хемингуей използва действителна личност – рибар, който живее в близкия град Коджимар и обикаля водите край Хавана.

След победата на кубинската революция през януари 1959 г., Хемингуей остава в добри отношения с новото кубинско правителство, като през лятото на 1960 г. той лично връчва трофей на Фидел Кастро за победата в състезание по спортен риболов.

На 25 юли 1960 г. в силно разклатено физическо и душевно здраве Хемингуей напуска завинаги Куба, оставяйки непокътнато имението в което е живял повече от 20 години.
Той се лекува от тежка депресия в САЩ  и се самоубива в дома си в Айдахо на 2 юли 1961 г.

След смъртта му, съпругата му Мери Хемингуей прехвърля имението с цялото му обзавеждане и библиотека, на кубинското правителство, което го е превръща в музей, посветен на автора. Вилата е запазена почти непокътната от заминаването на Хемингуей и днес (въпреки, че достъпа в самата къща е забранен) посетителите могат да се потопят в атмосферата на онова време, както и да видят автентични предмети от битието на автора: книги, чаши, препарирани животни, въдици, пишещи машини, далекоглед, като и гробовете на любимите му кучета. На мястото където се е помещавал тенис корта, днес под навес може да бъде разгледана неговата риболовна лодка “Pilar”…
На една от вратите на къщата има маркер на височина 188 см (колкото е бил висок Хемингуей) и всеки посетител може да сравни ръстът си с неговия 🙂

В имението „Ла Финка Вихия“ през 2015 година е сниман игралният филм “Papa Hemingway in Cuba” – първият холивудски филм със снимки в Куба след повече от 50 години. Във филма се разказва действителната история за живота на Ърнест Хемингуей, след претърпяна самолетна катастрофа и връщането му във вилата по време на Кубинската революция. За достоверността на сюжета спомага и специалното участие на внучка му Мариел Хемингуей.
Горещо препоръчвам да гледате филма, независимо, дали ви предстои да ходите в хавана или вече сте посетили къщата 🙂

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top