Тектонски гребен “Калето” (Пропадалото)

Тектонският гребен Калето заема площ от 57,4 хектара и е обявен за защитена територия през 1961 година.

Уникалният природен феномен представлява район с дължина около 750 м, ширина 30-40 м и денивелация около 60 м.

От всички страни е заобиколен от отвесни скали и до него се стига по пътека, минаваща между тях.

Удивителното разнообразие от геометрични скални образувания е в пълен контраст с околността. Основната причина за тези образувания е физическото изветряне, вертикалното разрушаване на дебелите 70-100 m варовикови пластове и хоризонталното им разместване на разстояние 80-100 m.

Районът може да се обиколи за около 4 часа и условно се разделя на 3 маршрута:

  • Пътека Тектонски гребен Калето
  • Пътека Над Каньона
  • Скалните кукли

Една от първите характерни точки по маршрутът “Тектонски гребен Калето” е Кошарата. Там пътеката минава покрай плетена ограда. В миналото естествено ограденото пространство е било използвано за отглеждане на добитък, а днес се е превърнало в естествена зона за отдих

Огнището е друго естествено образувано място в скалите, където димът от пожари си проправя път като през комин между скалите. Това място може да бъде достигнато през огромните каменни блокове, наречени от местните жители Каменната река.

Една характерна форма на варовиковите терени – пещерите, тук не са образувани от подпочвени води и затова липсват сталактити и сталагмити. Най-забележителната пещера от този маршрут е Темната дупка. Разположен е между три варовикови блока, които се допират един до друг в горната част. Пещерата има формата на тристенна пирамида с височина около 70м. Единият ръб осигурява тесен вход към пещерата, който поради течението остава студен и тъмен дори през лятото.

В края си пътеката минава покрай Разцепената скала – голям, леко наклонен монолитен блок с размерите на десететажна сграда. Местната легенда разказва, че момиче, което не искало да приеме исляма, се хвърлило от върха и от мъка скалата се разцепила.

По каньона могат да се видят няколко интересни скални фигури, сред които и Гъдулката.

Друг интересен обект е част от стар римски път, свързвал Улпия Ескус и Сердика, както и останките от римски сгради и част от крепостната стена

ВНИМАНИЕ! Това е едно от малкото места в България, обитавани от скорпиони, така че през летните горещи дни бъдете внимателни.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top