Римски Нимфеум, Аман

Нимфеумът (полуоктагонална сграда със симетричен дизайн) е построен около 2-ри век сл. Хр., точно на брега на малка река.

Oсновата e изградена върху бъчвовидни сводове. Вторият етаж се състои от три големи апсиди с два реда малки ниши, в които се предполага, че са били поставени мраморни статуи.
Цялата структура е изградена главно от варовикови блокове. Предполага се (с голяма степен на достоверност), че на долният етаж е имало разположен басейн, парни бани, масажни и други помещения със “SPA” предназначение.
Вътрешните стени на Нимфеума и долните части на трите големи екседри (апсиди) и малките ниши са оборудвани с кръгли и квадратни отвори, вдлъбнати в камъните, което показва, че интериорът е бил облечен с мрамор.
Нимфеумът е изпълнявал две основни функции:

  • Първо, това е било място, където гражданите са се срещли и са осигурявали ежедневните си нужди от вода.
  • Второ, това е било социално място за отдих и развлечение, особено за младите хора.

Това, което е останало от сградата до днес, е само част от задната стена на нимфериума. Форумът пред нея е бил зает от къщи и магазини.
Преизползването и унищожаването на части от нимфериума продължава дори в новата история на Аман. Някои от останките са били използвани за изграждането на къщи и други сгради, особено след пристигането на новите имигранти в региона, включително черкезки и чеченски групи, както и някои арабски племена през XIX и почти до края на XX век.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top