Поделение 72360 ВВ – Стрелбищен полигон “Вишката”

Вътрешни войски (ВВ) са специален род войска, чиято цел е (била) борбата с диверсионно – разузнавателни формирования на територията на страната, местни вражески и терористични групи, охрана и отбрана на особено важни обекти, действия в “погранична обстановка”, изпълнение на специални задачи в тила на врага, осигуряване на обществения ред и др.

Първоначално са създадени през 1948 г., но са разформировани през 1961 г. На 5 януари 1985 г. Вътрешни войски са създадени отново с решение на Политбюро на ЦК на БКП и съществуват до 1997 година когато са преобразувани в Национална служба „Жандармерия“.

Едно от поделенията влизащи в структурата на ВВ е и поделение 72360, гр. Джебел, а снимките са от стрелбищния полигон известен като “Вишката”, на който ежедневно се водеше оперативно-тактическа подготовка на личния състав за боравене и стрелба с различни видове оръжия включващи автомати, картечници, снайперни винтовки, противотанкови гранатомети, пистолети, малокалибрено флоберно оръжие, БТР-и, както и специализирани оръжия и приспособления на въоръжение само във ВВ.

В днешно време от цялата инфраструктура са останали няколко релси и оглозганата сграда на полигона. Само един избелял надпис с по 2 инициала и дата напомня за времето, когато тук е имало живот и за едно приятелство, зародило се там и тогава и останало живо и неразрушимо и до ден днешен…

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top