Мъртво море (Dead Sea), Йордания

Мъртво море е разположено е на 430 m под морското равнище (по официални данни към 09.2015 г.), което го прави най-ниската точка от сушата на Земята или най-дълбоката депресия в света.

С площ от около 1020 km2 и максимална дълбоина от приблизително 400 m, aкваторията му се поделя между Израел, Палестина (Западния бряг на р. Йордан) и Йордания.
Езерото е безотточно, като основен източник за подхранването му с вода е река Йордан, вливаща се в него от север. По източния му бряг има наколко непостоянни, но за сметка на това изключително опасни реки с огромен водосбор, тесни и дълбоки каньони. При проливни дъждове те приижда изведнъж с огромна и много висока приливна вълна, причинила една от най-големите трагедии в Йордания свързана с пикник на брега на Мъртво море. На повечето места покрай пътя има поставени предупредителни табели за това (за съжаление само на арабски).
Името на Мъртво море произлиза от факта, че поради изключително високата му соленост 300 – 350 промила (за Черно мере тя е едва 17 промила) в миналото се е смятало, че там няма никакъв живот. Това се опровергава през 2011 г. от учени от университета на „Бен Гурион“ в Израел, които откриват във водите му най-различни организми. Условията за живот им осигуряват кратери с диаметър от около 15 m и дълбочина от 20 m, от които тече прясна вода по морското дъно.
Поради изключително горещия климат (лятото температурите достигат до +50°C), водите от притоците се изпаряват много бързо като оставят по дъното утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс. Изследванията показват, че към момента този слой е с дебелина около 200 – 400 метра в различните части на езерото.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top