Манастирски комплекс Св. Панталеймон

Манастирският комплекс “Св. Пантелеймон” се намира до град Смолян. Основан е през 1991 г. от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване през 1988 г. приема християнството и се прекръства на Христина.

Църквата “Св. Пантелеймон” е изградена за три години с дарения и през 1998 г. е осветена от митрополит Арсений. Следващата година тя е дарена на Пловдивската митрополия. През 2006 г. на храмовия празник е започната нова църква с патрони св. Козма и Дамян. През 2008 г. фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, кухня с трапезария.
През 2020 година е осветен и новия (трети) храм „Света Блажена Ксения Петербургска“.
Много хора посещават манастира, търсейки лечение и напътствия от сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат помощ.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Татяна Михайлова каза:

    Здравейте,може ли да се преспи в Комплекса на Манастира от 20.3 до 24.3.т.г….ние сме двама инвалиди,но можем да ходим насам натам!!Но ще бъдем 3 души общо,с придружител!!

    • admin каза:

      Здравейте,
      Ние не сме туристическа агенция и не бихме могли да Ви отговорим за настаняване за конкретни дати.
      Може да опитате да се свържете директно с манастира на посочения в интернет телефон: 0889137137

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top