Изоставеното училище Христо Ботев, 1928г.

Учебното дело в Средногорово започва още през далечната 1834 г. с откриване на килийно училище. Следва изграждането на самостоятелна училищна сграда е издигната през 1869 година, която е опожарена от турският башибозук през 1877 година. Това не спира местното население и те с доброволен труд построяват нова сграда на училището, където са се обучавали над 100 ученици от 1-ви до 5-ти клас.

Поради увеличения брой на децата в селото през 1926 година е започнат строежа на нова голяма три етажна сграда. Новото училище е открито през 1928 година и се именува „Христо Ботев“.
След 1944 година населението на селото започва да намалява и през 1965 година училището е закрито. Две години по късно в сградата е открито Горско климатично училище просъществувало до 1985 година, когато учебните занимания в сградата окончателно са преустановени и сградата е (из)оставена в ръцете на природните стихии. Разрухата постепенно казва своята дума и през декември 2015 и кулата на сградата се е срутила и паднала в задния двор на училището…
Каква ли ще е за напред съдбата на рушащата се стогодишна сграда…, само времето ще покаже 🙁

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top