Изложба “Неочакваният Дали”, Перущица

Салвадор Дали е виден испански художник, скулптор, режисьор и писател. Един от най-известните художници на сюрреализма.

Изложбата “Неочакваният Дали” е съставена от 60 експоната от колекция KESAURI с оригинални творби на Салвадор Дали като гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа: ситопечат на коприна от поредицата “Алхимията на философите” (1975)”, „Сюрреалистични цветя “, “Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi”, серия медали “XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984”, керамика “Завладяването на Космоса II” и рисунки върху порцелан от серия “Седемте изкуства”.
Изложбата откроява основните ключови аспекти в творчеството на емблематичния художник Салвадор Дали. Целта на експозицията е да помогне на публиката да разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език под формата на изображения, които често приемат нереален аспект… Отвъд това, което вижда окото винаги съществува широк спектър от нещо неописуемо, но много по-важно от наблюдаваното.
Изложбата е продуцирана и организирана от Исторически музей Перущица в партньорство с Art Expo SLA (Латвия) и колекция KESAURI (Франция).

Колекцията на семейство KESAURI се състои от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби.
Колекцията е създадена чрез откупки от частни лица, участия на аукциони и чрез получаване, под формата на дарение, на оригинални произведения на изкуството в различни техники и жанрове, както поединично, така и добре организирани в серии – литографии, скулптури, релефи, медали, сериграфии върху благородни метали и коприна, дизайнерски предмети, бижута. Колекцията включва също възпоменателни и лични вещи от световноизвестни личности от областта на изкуството и културата.
Семейство Кесаури, които са родом от Грузия и живеят във Франция, притежават богата колекция от оригинали. Гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците за организиране на изложби в малки градове в Европа. Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top