Резиденция Евксиноград

Евксиноград е разположен на брега на морето върху близо 900 декара земя и е първата и най-стара извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство. Тя е прочута с великолепните си градини, паметник на парковото изкуство от световна величина. Дворецът е недвижима културна ценност от национално значение.

Освен основната постройка на двореца, комплекса включва още оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба с ново засадени лозя, спортен комплекс, няколко ваканционни вили, бившата резиденция на държавния глава, хотелска и административна част с ресторант, както и няколко постройки, където в миналото са се помещавали царската прислуга и конюшнята.

В страни от основния комплекс на самия бряг на Птичия залив се намира вила “Слънчевото бунгало”. Тя е построена през 70-те години на миналия век по личните указания на Людмила Живкова (дъщеря на Тодор Живков). Името му идва от близостта с уникалния Слънчев часовник, дарен от кралица Виктория на цар Фердинанд. Плажът пред вилата който се допълва от малък басейн с филтрирана морска вода се ползва само от нейните обитатели.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top