Резерват за Фламинго в лагуната Guanaroca, Куба

Голямо кубинско розово фламинго в лагуна Guanaroca
Голямо кубинско розово фламинго в лагуна Guanaroca

Природният резерват Гуанарока се простира на 15 000 акра и е единствената естествена защитена зона в региона на Сиенфуегос.

В рамките на резервата се намира Laguna Guanaroca – блестящо солено езеро, образувано от река Арима. Тук има удивителна гъстота на популации на диви животни, включително колония от повече от 2000 карибски розови фламинго.
Тези огнено оцветени птици се наслаждават на тинестите полета, езерата и лагуните на Карибите, полуостров Юкатан и островите Галапагос. Интересен факт е, че тези птици съществуват от невероятно дълго време, като намерените вкаменелостите са от преди около 10 милиона години.
Лагуна Гуанарока (Laguna Guanaroca) е рай за птиците, като около 170 вида гнездят или преминават през региона. От тези видове осем са ендемични. Ако имате повече късмет посетителите могат да се любуват на срещите отблизо с различни пеликани, патици, чапли, кубинският тоди, кубинският тревен комит и националната птица на Куба, кубинският трогон.
Растителността около мангровите гори включва 65 ендемични вида флора. Сред тях са дървета с авокадо, лимони, круши и гюира – плодовете, от които се правят маракаси.

В допълнение към естествената си красота и завладяващата дива природа, резерватът Гуанарока е и място с археологическо значение.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top