Петра – ден втори – Улицата на фасадите и Царските гробници

Петра е известна и като “розовият град”, наречен така заради характерния цвят на скалите, в които са издълбани величествените структури.

Улицата на фасадите е редицата от монументални набатейски гробници, издълбани в южната скала, намираща се след Съкровищницата в края на каньона Siq (Прохода). Фасадите са оформени с ъглови стъпалца и пиластри.

В самият край на Улицата на фасадите над няколко пещери е разположена гробницата на Anesho. Името произлиза от надпис намерен върху една гробна плоча. Точно до гробната камера има вход на триклиний (набатейска трапезария, която е била използвана за тържества в чест на мъртвите).

Наименованието Царските гробници (The Royal Tombs) е дадено на четирите великолепни фасади, разположени една след друга отдясно в края на “основния път”, който минава през средата на града. Четирите структури са:

  • Гробница Урна (Urn Tomb) именована така заради малката украса във формата на урна в фронтонната част на фасадата. Гробницата е построена (издълбана) около 70 г. след Христа. Пред входа се простира дълбока площадка с колонади от двете страни от които в днешно време са запазени само 5 от колоните. Високо във фасадата има три ниши, които водят към малки гробни камери. През 446 г. гробницата е преустроена да служи като византийска църква и тогава е добавен прозореца, точно над входа.
  • Копринената гробница (Silk Tomb) е построена в началото на I век след Христа. Името и се дължи на красиво раираната и ярко оцветена стена и таван от пясъчник.
  • Коринтска гробница (Corinthian Tomb) датира от 40 до 70 г. сл. н. е. Горната част на тази гробница е подобна на тази на Съкровищницата, но е сериозно разрушена. Гробницата съчетава различни елементи от набатейския и класически архитектурни стилове.
  • Дворцова гробница (Palace Tomb): Тази гробница датира от началото на II век след Христа и разполага с грандиозна пететажна фасада напомняща повече на дворец, отколкото на гробница. Зад монумента се намира язовир и резервоар за вода, които отвеждат дъждовната вода към басейн, издълбан на север от платформата му. Монументът вероятно е бил използван за банкети или за погребения.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top