Петра – ден втори – Съкровищницата

Ден втори… Целта ни днес е да влезем в комплекса с отварянето му, за да можем да направим тъй желаните снимки на Съкровищницата без хора, но… се оказва, че шофьорът ни не може да стане толкова рано…

Все пак стигаме до Посетителкият център в 6:30 и с половин час закъснение спрямо графика профучаваме покрай още сърнената охрана на входа и  се втурваме към каньона Al-Siq.

Първия обект покрай който преминаваме е гробницата Обелиск, издълбана от набатейците през 1-ви век след Христа. Над гробницата има четири пирамиди (нафеш) и ниша със статуя, които най-вероятно са символизирали петимата погребани там. Под гробницата е Триклиниумът (типична набатейска банкетна зала с три пейки) Bab as-Siq (Вратата на каньона).

За втори път преминаваме през дългия 1200 метра каньон Al-Siq (Проходът), който е бил отводнен и защитен от наводненията при проливни дъждове чрез прокопан от набатейците тунел в скалата с дължина 88 метра и система от диги и канали.

При достигането до Съкровищницата сме леко закъснели и вече има не малко ранобудни посетители, но търпението и опита винаги се отплащат… 🙂

Съкровищницата (Al Khaznaе) е построена вероятно през началото на I век сл.н.е. и е най-емблематичната забележителност в историческия град Петра. Тя привлича хиляди посетители с внушителната си височина от почти 40 метра и великолепната фасада украсена с колони, капители, релефи и скулптури. Фасадата е изцяло издълбана в пясъчника на скалния масив и се пази в отлично състояние благодарение на защитата осигурена от нейното разположение. В двата края на фасадата се виждат множество вертикално подредени правоъгълни отвори, които се предполага, че са служели за закрепване на скелето при нейната изработка (от горе надолу).

Името си гробницата получава от бедуинска легенда, според която египетски фараон скрива съкровищата си в урната разположена в горната част на фасадата, което е и причината тя не еднократно да е била обект на опити за вандализъм. Все още учените не са стигнали до единодушно заключение за предназначението на монумента, но болшинството се обединяват около теорията, че това е бил мавзолей на набатейски крал или кралица.

За съжаление от известно време достъпът до вътрешността на гробницата е забранен.

От двете страни на отсрещната скала във височина има 2 наблюдателни площадки до които водят тесни пътеки, където с чаша бедуински чай в ръка, човек може да се наслади на гледката от друг ъгъл.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top