Открит музей Кораб “Горянин”, Царево

Вече не съществува 🙁

Килът на „Горянин“ е заложен на стапел на 10 май 1943 г. при голяма тържественост. При строителсвото са използвани голямо количество дъбови трупи от Странджанските гори. Свличането на трупите се извършвало от волски впрягове до корабостроителницата. Специално са избирани и криви дъбови дървета за изработването на ребрата. Максималният набор на кораба (кил, форщевен, ахтерщевен, ребра, бимси, ширстреков, скулов пояс и т.н.) бил висококачествено изработен от първокачествен странджански дъб.

От 1985 г. с последното си име „Патриот“ заедно с още 706 съществуващи тогава кораба от 43 страни, фигурира в Международния регистър на историческите кораби под закрилата на ЮНЕСКО.

Корабът има 46 години на вода и 12 години са на дъното край буна №1 на варненския плаж.

За годините на своето съществуване сменя три имена  (Горянин, Н.Й.Вапцаров и Патриот) , три коренно различни функции, както и изискваните преустройства…
Първоначално „Горянин“ е товарно-моторна ветроходна тримачтова шхуна дълга 39,11м (с бушприта- 44м), широка 8,50м, газене 2,81м и водоизместване 370т. Шесте ветрила имат обща площ 313 кв.м, а дизеловият двигател „Бурмайстер и Вайн“ мощност от 240к.с. Корабът има кърмова надстройка (навигационна рубка, каюта за командния състав и склад), две надстройки над бордовете в средната част на палубата, а под нея форпик с верижен сандък и склад. Близо с около 15 души екипаж предназначения да превозва дървени въглища до Турция кораб прави и няколко рейса по Източното Средиземноморие.
Три десетилетия е учебен кораб под името „Н. Й. Вапцаров“ и претърпява две преустройства. На него се обучават хиляди курсанти и стотици нахимовци. В началото на 80-те години корабът е предаден на Организацията за съдействие на отбраната. Наречен е „Патриот“ и подготвя донаборници по различни морски специалности.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top