Наблюдателна база на “Народна астрономическа обсерватория Ю.Гагарин”

Наблюдателна кула на Народна астрономическа обсерватория "Юри Гагарин"
Наблюдателна кула на Народна астрономическа обсерватория "Юри Гагарин"
Да Достъп с автомобил: Да
Добър асфалтов Пътища: Добър асфалтов
Нерегламентиран пакинг (поляна/гора) Възможност за паркиране: Нерегламентиран пакинг (поляна/гора)
Не До обекта има ходене пеш: Не
Ограничен достъп Достъп: Ограничен достъп
Да Подходящо за велосипед: Да
Да Подходящо за снимане с дрон: Да
GPS координати:
42°27'05"E 25°28'58"E
GPS паркинг:
непосредствена близост
Време за ходене в посока:
непосредствена близост
Минимално време за посещение:
0:15 часа
Разстояние от :
km
Време за пътуване от :
часа
*Данните се зареждат...

За изоставената извънградска наблюдателна база на Народната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин”, разположена в покрайнините на село Старозагорски минерални бани, няма почти никаква информация.

Това, което се знае, е че поради голямото светлинно замърсяване в Стара Загора, базата се е използвала за провеждане на наблюдения, за които се е изисквало тъмно и чисто небе.
Според официалната информация, любезно предоставена ни след наше запитване от Надя Кискинова (астроном в Народната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” в гр. Стара Загора), единственото останало от наблюдателната база са указателната табела и самата сграда на обсерваторията. Базата е окончателно изоставена в средата на 2000-та година, като преди това са изнесени телескопът и всичко ценно от сградата. Причината е много прозаична – строежът на къщи и вили в района на обсерваторията е довел до прекомерно светлинно замърсяване. Това е направило мястото напълно неподходящо за нощни и всякакви наблюдения, за каквито базата се е използвала от 80-те години на миналия век.
По време на активната експлоатация там са се провеждали летни занимания с ученици по астрофотография, метеорни потоци и други. Също така в извънградската наблюдателна база са се провеждали демонстрационни наблюдения за всеки, който желае от почиващите или жителите на Старозагорски бани, Сулица и околността.
Тази информация се потвърждава и от разказа на Е.Н. (учителка в Стара Загора през 1989 година), че през летните месеци до обсерваторията е имало ученически лагер (сега изоставен) и вечерно време тя се е качвала с ученици на кулата, където е имало голям телескоп, през който са наблюдавали звездното небе.

В момента базата е изоставена и е поверена в ръцете на времето и природните стихии… 🙁

Трудност:
С автомобил
Заслужава ли си:
Не си заслужава
Състояние:
URBEX

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top