Кервансарай “Калето”, Нови хан

Кервансарай "Калето в Нови хан
Кервансарай "Калето в Нови хан

Името „Нови хан“ (в превод от турски: Han Cedit) е свързано с кервансарай, построен през 1670 година тук (по „Царския друм“ до столицата Цариград)  по заповед на Ахмед паша. Постепенно около кервансарая възниква днешното село.

Навремето постройката е обхващала приблизително 20 декара. Дворът на кервансараят е бил ограден от висока каменна стена, от която се е спускала навътре широка стряха подпряна на каменни колони. Навесът е била покрит с оловен покрив. В двора на кервансарая е имало шадраван и чешма с обилна вода. Разположени край външните стени сградите са били двуетажни (ясно се виждат местата на хоризонталните греди оформящи втория етаж).

Кервансараите са били строени така, че търговските кервани да могат да изминават разстоянието между тях от изгрев до залез слънце (приблизително 40км) за да могат да се подслонят и да не остават на открито през нощта поради опасността от разбойнически нападения. Всеки пътник е имал право на тридневен безплатен престой без да се обръща внимание на религията, расата и етноса.

Останките (западната стена) на османския кервансарай съборен през 1872 г. заради строежа на училището „Св. св. Кирил и Методий“ се намират все още в края на двора му. Самото то е построено с камъни от сарая.

Любопитен факт е, че Българското национално радио се евакуира в сградата на училището през 1943 г. заради бомбардировките и предава оттам до 9 септември 1944 г.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top