Истанбул – Носталгичния трамвай (Nostaljik tramvay)

Импровизирано депо за "Носталгичния трамвай" в страни от улица Istiklal
Импровизирано депо за "Носталгичния трамвай" в страни от улица Istiklal

Истанбул е един от градовете, в които мога да се връщам хиляди пъти и всеки път да го откривам по нов различен начин. Необятен, космополитен, древен и модерен, връзка между изтока и запада, между Европа и Азия… Каквото и да се каже за този град, винаги ще е малко. И тъй като сега физически не можем да го посетим, ще се разходим виртуално из него… Нашата разходка ще започне с кръвоносната система на града – транспорта.

На времето Истанбул е имал много развита трамвайна система (напълно независима за европейската и азиатската част), като през 1956 г. е превозвала 108 милиона пътници с 270 мотриси по 56 линии. След времето на пълен разцвет трамвайното движение започва постепенно да отмира, като затваря напълно през 1966 година. След затварянето на трамвайната мрежа в средата на 60-те години на миналия век, жителите на Истанбул смятат, че премахването на този старомоден метод пътуване в града ще доведе до по-бързо придвижване. Няколко години по-късно това се оказва голяма грешка. Неконтролираното увеличение на моторните превозни средства като автобуси, таксита и частни автомобили започна да препълват и задушава улиците на Истанбул. И така трамваите се връщат в европейската част на Истанбул през 1990 г. с откриването на трамвайна линия Т2 (Taksim-Tünel), по която пътува Носталгичния трамвай (Nostaljik tramvay), като и с откриването на модерните линии Т1 и Т4.

Спирка I-ва: Носталгичния трамвай (Nostaljik tramvay)

Общата дължина на трасето е 1,6 км като се движи от 7:00 до 22:30 на интервал от 10 – 20 минути по Istiklal Cd. от площад Таксим до друга транспортна забележителност Подземната железница “Тунел” непосредствено сред тълпата от туристи.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top