Двореца в Балчик

Архитектурно-парковият комплекс „Дворецът“ е разположен на площ от 194 декара на брега на Черно море и представлява комплекс от паркове, вили и други постройки.

Официалната версия гласи, че през 1921 година румънската кралица Мария решава да посети Балчик, заинтригувана от разказите на приятелите си княз Сатмаре и неговата съпруга Ортанса, наричащи града „зелен оазис”. Запленена от природното очарование на мястото, от белите скали и тихото море, тя решила да изгради тук своя лятна резиденция. Истината обаче е малко по-друга: освен гореизброените причини изборът на място за построяването на новата ѝ резиденцията е и политически – маркиране на окупираните през Междусъюзническата война (1913г.) Български територии като румънски и то в най-южната възможна точка.

Вилният ансамбъл в лятната резиденция на румънската кралица е по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино, като изричното и строго изискване на кралица Мария е “сътвореното от човешка ръка да не нарушава естествената красота и великолепие на местността”.
Красивите паркове са дело на швейцарецът Жул Жани, като след смъртта му (1937г.) са довършени от Гутман, друг един швейцарец от еврейски произход.
Отделните части на парка и двореца носят различни имена: Тихото гнездо, Гетсиманската и Плачещата градини, Градините на Аллах, Кръстовидното водно огледало, Английският двор, Мостът на въздишките, Алеите на Виното и на Вековете, Висящите градини, изворите “Бял кладенец” и „Чатал чешма”, Нимфеума, красиви водопади, водни канали, лабиринти от тайнствени и красиви кътчета.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top