Био-ферма Finca Agroecológica El Paraiso

Спираме в Finca Agroecológica El Paraiso за поредното “хапване”*… и тук е моментът да ви разкажем малко за земеделието в Куба.

Освен всеизвестните култури тютюн и захарна тръстика с производните им пури и ром, тук се отглеждат и много цитрусови плодове, кафе, ориз, картофи, черен фасул, маниока, банани, батати, ямс, папая, мамей, ананас, кокосови орехи, гуава, нар, юка, и други на които така и не научихме имената…
Едно от нещата, с които Куба много се гордее и го изтъква при всяка възможност, е екологичното земеделие. Тук не се използват изкуствени торове, както и агресивни химически препарати за растителна защита. Тук всичко е “еко”, био”, натурално, но причината за това не са модерните уклони а е много проста и прозаична… разпадането на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ), изоставянето на страната от “големият брат” СССР, както и икономическите санкции от страна на САЩ.
Резултатът от всичко това е тежък дефицит на хранителни продукти, изкуствени торове и суровини за тяхното производство. За да се справи частично със създалата се ситуация кубинското правителство изгражда т.нар. органопоникос – малки градски градини, в които примитивно се отглеждат зеленчуци и плодове, които осигуряват храна на комунално ниво, като в последствие се либерализира режимът на централизирано селско стопанство и се разрешава частната собственост Finca (finca от испански – имение, ферма)…, но отново в примитивен и “екологичен” вид.

*Обикновено на “фото екскурзии” свалям килограми, но тук за три дни вече стабилно съм наддал +3 кг 🙂

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top