Антична вила Армира

Издигнатата в долината на р. Армира през втората половина на І век сл. Хр., античната вила Армира е била открита случайно през 1964 година, при започване на строителството на микроязовир.
Композирана около големия басейн (огромен за подобно съоръжение в частен дом – дълбочина 1,60 м. и дължина и ширина 11,0 х 7,0 метра), вила Армира е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи. Застроената площ е била 3600 кв. м., като върху нея са разположени жилищната сграда на собствениците, както и градина за отдих и разходки. Имението е съществувало в периода от 50-70 години на I в. сл. Хр. до 378 година сл. Хр. когато е било разрушено и опожарено по време на Готската война. Последвалото силно земетресение, окончателно доразрушило постройките, но точно това е спомогнало за консервацията на уникалните мозайки.
Основното богатство на собствениците е било натрупано от търговията с изключително висококачествен бял мрамор и изделия от него, като вилата се е явявала своеобразен шоурум за представяне на продукцията пред знатните клиенти. И до сега никой не е успял да възпроизведе уникалната техника на древните каменоделци.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top