Църногорски (Гигински) манастир

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, известен още и като Гигински манастир се намира в полите на връх Тумба, в местността Китка, в планината Църна гора, на 1000м надморска височина. До него се стига през град Брезник и село Гигинци по 5 км каменист път, който в момента се асфалтира.
Според местни предания Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. По това време манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри. През периода на османското владичество неколкократно е бил разрушаван и възстановяван. В началото на XIX век манастирът е бил възстановен, както твърдят преданията, от светогорски монаси, открили заровено аязмо с лековита вода. Стенописите от края на XIX век са интересни с рисунките на местни ктитори, в които е предадена детайлно брезнишката носия от това време.
През 1937г. манастира остава без монаси, а след 1944г. е превърнат в концлагер, за да се трансформира по-късно в пионерски лагер. В крайна сметка Гигинската обител е превърната в обор и запустява.
След 1989 година манастирът започна да възстановява своя живот като духовен център на Брезнишкия край. След постъпването в него на отец Никанор към манастира се насочват много, различни по своя вид дарения, с които са извършени реконструкции на изоставените и полуразрушени сгради.
В началото на май 2007г. е започнато цялостно обновяване на манастирския комплекс, което е на път да завърши към 24 май тази година, когато ще бъдат осветени новите постройки.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top