Джераш

Да се разходиш из най-добре запазеният римски град в Близкия Изток е вълнуващо пътешествие в миналото, което предлага уникален поглед върху римската култура и цивилизация.

Джераш е основан от войниците на Александър Македонски през 4 в.пр.н.е. и играе важна роля в развитието на региона по онова време. Той е и основния “виновник” за западането на Петра и последващото изчезване на Набатеите като племе.
През 106 г. император Траян променя основните търговски маршрути, пренасочвайки ги през Палмира и Джераш. Най-големият разцвет на града настъпва при император Адриан, след 129 г., когато Джераш става един от най-процъфтяващите и космополитни градове в гръко-римската Декаполис (група от десет гръко-римски градове). През 749 г. градът е унищожен от разрушително земетресение и славата му запада.
Германския ориенталист Улрих Зетцен преоткрива града през 1806 г., като активните разкопки започват едва през 1925 г. Близо 60 години след началото на археологическите проучвания започва експонирането на гарда през 1982 г. В момента в комплекса могат да се видят добре запазените и реставрирани останки на:

  • Величествената Южна порта на града, известна като Триумфалната арка на император Адриан, ознаменуваща посещението му през 129 – 130 г.
  • Хиподрумът е с „олимпийски“ размери – 244 х 50 м и седящи места за 15000 зрители.
  • Форумът (внушителен площад с овална форма) обграден със 64 колони с йонийски капители
  • Cardo Maximus – основната улица на града с традиционната за римското градоустройство ориентация север-юг. Тя е широка, павирана и обградена с колонади, като е ила основна търговска и социална артерия в Джераш.
  • Южният театър на две нива със седящи места за 4000 – 5000 човека и отлична акустика използвана и до днес за провеждането на концертни изпълнения
  • Църквата на Св. Св. Козма и Даман (една от 17-те църкви разположени в комплекса) с уникално красив и запазен мозаечен под.
  • На най-високото място на града е разположен Храмът на Артемида (със запазени 11 от 12-те му колони), като в непосредствена близост до него е и храмът на Зевс с впечатляващите с размерите си 15 метрови колони.
  • Северния театър – по-малък по размери (само с около 1600 места), но също така помпозен и внушителен
  • Северният Тетрапилон (монументална структура, състояща се от четири арки или портали, които образуват кръстовидно разклонение на пътя), като и северната порта непосредствено след него

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top