№72а. с. Мезек – Тракийска куполна гробница

Да Не Да Да Ограничен достъп Да Забранено Подходящо за кемпер/палатка Фотографско място Да info
Трудност:
Заслужава си:
Преживяване:
Гледка:
Condition:
Marking:
Walk Duration:
5:00 часа  
Min. Visit Time:
2:45 часа  
Distance from Sofia:
138 km  
Driving Time from Sofia:
2:30 часа  

Back to the map

Time to visit :

Jan
Feb
Mar
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Тракийска куполна гробница (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село Мезек в община Свиленград, в могилата Малтепе. Село Мезек е разположено на около 13км югозападно от Свиленград. В насипа на могилата през 1902г селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй като през 1902г този район все още се намирал в границите на Турция.

Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства в периода 1940г – 1943г. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968г. Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15м и диаметър при основата 90м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол.

В дъното е поставено каменно ложе, изсечено от бял риолитов туф(вид камък). Вляво и в дясно има две плитки каменни урни, които се затваряли с каменни плочи. Общата дължина на съоръжението е около 30м.

В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково. Сред тях има златни накити, обеци, нагръдник от желязо, сребърни, златни, бронзови и глинени съдове, бронзов канделабър (голям трикрак свещник с лампи), висок 134см, украсен с голяма статуетка на танцуващ сатир.

Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от четири до шест погребения. Самата гробница е великолепно архитектурно творение.

How to get there: Добър асфалтов Безплатен паркинг Автобус Фуникульор

До обекта се достига с лек автомобил. Разполага с голям паркинг, а входа на самата гробница е буквално на 50 метра от паркинга по равна благоустроена алея.

Photo Tips (Фотографски съвети)

Фотографско място

Attention (Внимание)

Легенда, интересни факти, знаете ли че…

Легенда

Забранен

Позволен

×