Сиенфуегос – Перлата на Юга

Кметството на град Сиенфуегос, Куба
Кметството на град Сиенфуегос

Град Сиенфуегос е основан на 22 април 1819 г. от френски заселници под командването на Луис Де Клуе. Те се установяват на полуострова и наричат града си Фернандина де Ягуа. Все още много от улиците в стария град отразяват френския си произход…

Десет години по-късно, през 1829 г., кралят разрешава промяната на името на града, който оттогава се нарича Сиенфуегос, в чест на генералния капитан на остров Куба Хосе Сиенфуегос Ховелянос.
Между края на 19-ти и началото на 20-ти век градът е заселен от много испанци, които забогатяват като бизнесмени в различни браншове, като превръщат Сиенфуегос в един от основните индустриални центрове на Куба.
Вече натрупали състояние те поръчват много от най-емблематичните сгради на Сиенфуегос , които са останали днес.
Поради стратегическата си позиция (търговския път между Ямайка и южноамериканските градове както и столицата на провинцията Санта Клара) пристанището на Сиенфуегос бързо се е разрастнало и е използвано от кубинската захарна олигархия, когато е построена железопътна линия 1853 и 1860 г. до него.

През юли 2005 г. историческият градски център на Сиенфуегос е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство, като най-добрият пример за испанското градското планиране в началото на 19-ти век.
Централната част на града съдържа шест сгради от 1819–50 г., 327 сгради от 1851 до 1900 г. и 1188 сгради от 20-ти век.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top