Смоличански манастир „Св. св. Йоаким и Ана“

Манастирската църква Св. Анна
Манастирската църква Св. Анна

Смоличанският манастир “Св. Св. Йоаким и Ана” (местно наричан „Света Яна“) е изграден на мястото на по-стара обител, унищожена при потурчването на българите в региона по време на султан Мохамед IV (1648-1687 г.).

Манастирската църква “Света Анна” е построена върху основите на по-стара средновековна църква през 1888 г. Непосредствено пред нея се намира чешма (изградена през 1966 г.), с 12 чучура, посветени на всяка една от зодиите. В близкото минало над всеки чучур е имало табелка със закачливо стихче и девиз на всяка зодия. В двора на манастира е разположено и аязмо с лечебна, според местните, вода. Покрай параклисчето преминават водите на карстовия извор Света Анна, който се намира на около сто метра над манастира. В оформеното каменно корито е изградена и хидроложка станция за измерване на дебита на извора. Водите от двете извори се изливат от отвесна скала в намиращият се в края на манастирския двор Смоличански водопад.

През 2017 г. в обителта е извършен ремонт, при който е обновена църквата и чешмата, както и е почистен и облагороден дворът.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top