Светилище “Кралимаркова стъпка” и параклис “Св. Четиридесет Мъченици”

Кралимарковата стъпка или Казанчето е култово скално съоръжение (вероятно жертвеник), част от древнотракийско светилищеразположено в месността Хасар. Според народното поверие, когато Крали Марко минавал през местността, стъпил на един камък, където останал отпечатък от стъпката му. На върха на висок скален къс са издълбани ще няколко ямки, които остават пълни с вода, дори и по време на летните жеги. Месно поверие гласи, че ако с водата от стъпките се напръска болно място – човек оздравява.
В непосредствена близост до “Кралимарковата стъпка” се намира параклиса Св. Четиридесет Мъченици построен върху основите на едноименна средновековната черква. От това място на 9 март 1230г. Цар Иван Асен II е ръководил битката при с. Клокотница между българските воиски и воиските на византийския император Теодор Комнин, който погазил съществуващият мирен договор с България. Тогава българите извоювали блестяща победа и византийците били разгромени.
В непосредствена близост до параклиса се наблюдава и друго култово съоръжение т.нар. “Провирало”, където местните хора се “провират за здраве”. Съществува и поверие, че ако грешник опита да се провре, “камъкът ще го затисне”.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top