Петра – ден втори – Църквата, Големият храмов комплекс, Амфитеатъра, Улицата с колоните

Църквата вероятно е била построена около края на 5-ти век след Христа и е била разрушена от пожар или земетресение през следващия век. Много от строителните материали използвани за изграждането ѝ (като капители, входни стъпала и релефи), са били от разрушени по-ранни постройки в Петра. Качеството на мозайките на пода, които покриват и двете страни на основното помещение са добре запазени и свидетелстват за голямото значението на църквата.

Големият храмов комплекс, възниква в края на I век пр.н.е. и е най-голямата сграда в центъра на древния град Петра. Храмът се простира на три нива и обхваща повече от 7000 квадратни метра, а общата площ на комплекса е приблизително 11 600 квадратни метра.

Амфитеатъра е издълбан директно в скалите в подножието на “Високото място на жертвоприношения”. Капацитетът му е приблизително за 4000 зрители. Интересен факт е, че за да избегнат събирането на вода на сцената (арената) набатейците са изградили сложна система за отвеждане на дъждовната вода. През римския период (през 106 г. сл.н.е.) театъра е разширен, като за целта са разрушени част от гробниците намиращи се в задната му част. Все още множество фасади на гробници продължават да се намират покрай и над амфитеатъра и са станали известни като Театралния некропол.

Улицата с колоните е била една от основните търговски улици на древния град и е оригинално творение на набатейците. В по-късен етап улицата е реновирана и разширена по време на римския период на града за да добие сегашния си вид. Тя е свързвала амфитеатъра и Главния храм Qasr al-Bint (най-добре запазената тухлена, свободно стояща сграда в Петра).

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top