Изоставен военен затвор

Обгърнатите с мрачна и зловеща слава дисциплинарни формирования, известни още като “ДИСЦИП”, бяха наказателни военни затвори във въоръжените сили на България (изведени поетапно от употреба след 2000 година). В тях, при строг режим, отслужваха своите присъди военнослужещи (включително курсанти и ученици от военни учебни заведения), които бяха осъдени за престъпления по време на военната си служба.

В ДИСЦИП-ите се изтърпяваха присъди за затвор до две години, по-дългосрочните се изпълняваха в граждански затвори. Войниците и сержантите бяха изпращани в отделни дисциплинарни формирования за изтърпяване на наказателните присъди.
Дисциплинарните формирования представляваха ужасяваща реалност за млади момчета на 18-20 години, които бяха нарушили военната дисциплина. В тях, негласно се толерираше всякаква форма на унижение, тормоз, както психически, така и физически и сексуален.
След изтърпяване на наказанието в дисциплинарните формирования, военнослужещите доотслужваха остатъка от военната си служба във формированието, от което бяха изпратени преди влизане в сила на присъдата.
След края на социалистическия режим, повечето ДИСЦИП-и бяха затворени и разграбени. Днес, тези затвори са в разруха и развалини, но останките им все още стоят като напомняне за мрачното минало…

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top