Алеята Callejón de Hamel

Callejón de Hamel тясна уличка в Хавана, изпълнена с цветни стенописи и скулптури, направени от вани, ръчни помпи, въртящи се колела и всякакъв вид скрап. Творбите отдават почит на афро-кубинската култура, Сантерията и афро-кубински божества.

Името и произлиза от Callejon (малка уличка на испански) и Fernando Belleau Hamel, северноамериканец от френско-германски произход, който купува земя в района Cayo Hueso в началото на 20 век.
Той започна бизнес със суровини и леярни, като започва да наема афро-потомци и китайци. За да ги подслони, той им строи къщи, щедра постъпка по онова време, която не остава незабелязана и е увековечена в името на алеята.

Някога районът е бил доста пуст, но самоукия художник Салвадор Гонсалес Ескалона вдъхва нов живот на мястото през 1990 г., когато отива там, за да нарисува стенопис на къщата на негов приятел. Целта му е била да предложи творческо изкуство на хората, съживявайки улица, забравена от времето и да го превърне в самобитна Художествена галерия.
На улицата също има „Nganga“, свещено място за честване на религиозните обреди на „Palo Monte“.
В допълнение към всичко това местна програма за детско изкуство се стреми да помогне на много младежи да се интегрират в обществото и да загърбят лошото влияние на улицата. Околният квартал Cayo Hueso някога е имал опасна репутация, но изкуството на Салвадор е помогнало да се промени възприятието за района.

Всяка Неделя тук има румба сесии и традиционни афро-кубински танци, които са популярна атракция сред туристите.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Top